ONSDAG 19 MARS

 

09:00 Maria Lewis hälsar välkommen!
09.20 Erik Gandini
10.00 Jonna Bornemark
   
11.00 Fikapaus med kaffe/te och småkaka
   
11:30 Panelsamtal med Jonna Bornemark, Erik Gandini och Mats Caldeborg. Samtalet leds av Lena Ylipää.
   
12:35 Performance av Magdalena Nordin
   
13.00 Lunch
   
14:00 Performance av Linda Spjut
   
14.20 Ann-Catrin Olsson
14:40 Helena Byström
15.00 Linnéa Therese Dimitriou
   
15:20 Avrundning av dagen
   
   
   
   

 

Maria Lewis är verksam konstnär i Söderfors och Konstnärscentrum Nords ordförande.

Erik Gandini, professor i dokumentärfilm på Stockholms konstnärliga högskola. På måndagkvällen innan BRAK visar vi hans film After Work på Folkets Bio i Umeå för alla som deltar i BRAK. After Work går också att se på SVT Play. Han presenterar sitt arbete och deltar också i panelsamtalet med bland andra Jonna Bornemark. Filmen handlar om arbete, om hur vi förhåller oss till arbete och fritid på olika sätt i olika länder. Den behandlar också tankar om framtiden – vad vi ska göra när maskinerna tar över fler och fler av våra jobb?

Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola och medverkar regelbundet i Sveriges Radios Filosofiska rummet och är krönikör i Dagens Nyheter, författare och föreläsare. Jonnas tänkande vrider världen och hon är utan tvekan en av Sveriges mest tongivande filosofer. Hennes strid för det omätbara och det mänskliga omdömet har förändrat hur många ser på samhället, våra yrkesliv och vår kultur.

Mats Caldeborg är skulptör och bor och arbetar i Järnäsklubb. Han driver tillsammans med Katrin Zackrisson Caldeborg Konsthall Norra Kvarken. Genom sitt konstnärskap och i den offentliga debatten har Caldeborg lyft konsten och poesins plats i livet.

Lena Ylipää är tornedaling, bosatt och verksam i norra delen av vårt kulturområde. Hon är en första generationens helt försvenskad lantalainen. Ylipääs verk utspelar sig mellan skogar och gruvhål, mellan nationalstat och mångspråkighet, mitt i traditionerna, attityderna och konflikterna. "Som för många andra som lever och verkar utanför maktens centrum är det inte vi själva som berättat historien om oss eller skapat bilden av vår plats." Lena Ylipää leder panelens samtal på BRAK.

Magdalena Nordin kommer att framföra en performativ föreläsning som lyfter följande fråga: Vad i det offentliga rummet påminner oss om att vi lever i en demokrati? Föreläsningen ingår i ett större projekt som undersöker det mänskliga handlandet och våra tolkningar av det. En handkopierad utgivning med utgångspunkt i samma tema kommer att finnas tillgänglig under BRAK.

Linda Spjut arbetar konstnärligt främst med ljudbilder i olika projekt, konstellationer och kontexter. För BRAK 2025 presenteras ett nytt performativt ljudverk ur FISHSOUP. FISHSOUP är ett pågående utrymme, där Spjut undersöker ord­ordningar och arbetar hörbarhet, en slags audio­varieté eller ljudbildsshow vilken ursprungligen sändes via Berlin Community Radio (2015-2018). Numera offentliggörs FISHSOUP genom utställningar, workshops och olika online­medium.

Ann-Catrin Olsson intresserar sig för hur samtida funktionsmaterial påverkar våra kroppar nu och över tid – i löftet om optimering finns en långsam förskjutning. Om 500 år, har funktionsmaterialen förändrat hur vi ser på, känner inför och använder kroppen? Via skulptur, fotografi och installation landar hon ofta i spekulationer om framtiden. Ann-Catrin är verksam i Gävle.

Helena Byström bor i Örnsköldsvik och Stockholm och verkar nationellt såväl som internationellt i ett flertal samarbeten mellan olika discipliner. Hon är känd för verk som Blånagla och City Horses, båda är samarbeten med andra som nått en större publik.

Linnéa Therese Dimitriou är konstnär och formgivare, utbildad i Glasgow och baserad i Härnösand. Hon arbetar med måleri och skulptur, och hybrider av de två. Återkommande teman inkluderar perception och den enskildes strävan att knyta an till den andre eller till något större utanför en själv.

Â